Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik een hond of kat heb gevonden?

Kat gevonden
U kunt een gevonden kat niet direct bij ons brengen en wij halen katten ook niet bij u op. De kans is namelijk groot dat deze een eigenaar heeft die wellicht bij u in de buurt woont. Wij adviseren u de kat niet te voeren en contact op te nemen met Amivedi om vast te stellen of het dier vermist is. Amivedi is een landelijk orgaan dat zich bezighoudt met gevonden en vermiste huisdieren.

Hond gevonden
Voor honden geldt dat u eerst telefonisch contact met ons of met Amivedi opneemt om vast te stellen of het dier vermist is. Indien de hond niet vermist is, kunt u de hond bij ons brengen. Daarnaast is het mogelijk dat de Dierenambulance of – in uitzonderlijke gevallen- het Dierentehuis de hond bij u komt ophalen, mits u kunt garanderen dat deze is ingesloten of aan een lijn zit.

Gewond of overleden dier
Vindt u een dier dat ziek, gewond, verwaarloosd of dood is? Dan belt u de Dierenambulance.

Werkgebied
Het werkgebied van Dierentehuis ’s-Hertogenbosch bestaat uit ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Dieren buiten deze regio worden niet door ons opgevangen; hiervoor dient u contact op te nemen met het desbetreffende dierenasiel.

Wettelijk gezien dient u in eerste instantie contact met de politie op te nemen indien u een dier gevonden heeft. Daarna kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Wat gebeurt er met zwerfdieren die bij het Dierentehuis zijn binnengebracht?

Wanneer een zwerfdier wordt binnengebracht, registreren wij het signalement, de vindplaats en vinddatum. Deze gegevens geven wij tevens aan Amivedi door. Het dier brengen wij vervolgens naar een quarantaineafdeling, waar het minimaal 14 dagen verblijft in afwachting van een eigenaar. Is de eigenaar na 14 dagen nog niet gevonden, dan neemt het Dierentehuis de verantwoordelijkheid over het dier op zich en wordt wettelijk gezien de eigenaar. Het dier wordt binnen vijf dagen onderzocht, gevaccineerd en gechipt door de aan ons Dierentehuis verbonden dierenarts. Als de hond of kat de quarantaineafdeling mag verlaten, gaat het dier naar een afdeling van waaruit het geplaatst kan worden. Helaas is van zwerfdieren weinig tot niets bekend over hun achtergrond. Wij proberen u een zo goed mogelijke indicatie te geven van het karakter van het dier, maar veel dingen zullen zich in de praktijk moeten uitwijzen.

Vangt het Dierentehuis ook verwilderde katten op?

Ja, sinds 1-1-2023 vangt, neutraliseert en herplaatst Dierentehuis ‘s-Hertogenbosch verwilderde katten voor gemeente ‘s-Hertogenbosch. Wij beschouwen een kat als verwilderd als deze niet benaderbaar of hanteerbaar is en daardoor niet zonder de inzet van een vangkooi naar het Dierentehuis te vervoeren is.

Voor meldingen over verwilderde katten in andere gemeentes verwijzen wij u door naar:

  • Telefoonnummer gemeente Vught: 073-6580680
  • Telefoonnummer gemeente Boxtel: 0411-65 59 11
  • Telefoonnummer gemeente Sint-Michielsgestel: 073-553 11 11

Wat kan ik doen als ik mijn hond of kat kwijt ben?

Als uw hond vermist is, kunt u contact opnemen met het Dierentehuis om na te gaan of uw dier bij ons is opgevangen. In het geval van een kat dient u contact op te nemen met Stichting Amivedi. Het Dierentehuis en Amivedi hebben regelmatig contact en wisselen onderling gegevens uit om het vermiste dier zo snel mogelijk te herenigen met de eigenaar.

Euthanaseert het Dierentehuis een dier als deze niet binnen een bepaalde tijd een nieuw baasje vindt?

Nee. Het is nog steeds een groot misverstand dat dieren die niet binnen een bepaalde termijn uit het Dierentehuis worden opgehaald, geëuthanaseerd worden. Het Dierentehuis kent een zeer genuanceerd en terughoudend euthanasiebeleid.

Er zijn slechts twee situaties waarbij het euthanaseren van een dier ter sprake komt:

  • Het dier lijdt aan een onbehandelbare ziekte, waardoor het anders een lange lijdensweg tegemoet gaat.
  • Het dier is dusdanig onbetrouwbaar en agressief, dat het een gevaar voor de samenleving vormt.

Het besluit hiertoe wordt genomen door een commissie, die o.a. bestaat uit een gediplomeerd gedragsdeskundige en een dierenarts. Dit gebeurt aan de hand van een vaste procedure.